Over Sectra Communications

Experts in beveiligde communicatie

Sectra levert beveiligde communicatieoplossingen aan Europese overheidsinstellingen en diverse toezichthoudende instanties. Wij beschikken over een gedegen kernexpertise in encryptietechnologie en bieden oplossingen die zowel op nationaal niveau als binnen de EU en NAVO zijn goedgekeurd.

Het beveiligen van de meest gevoelige informatie binnen een land vereist vertrouwen en ervaring. Door ons groeiende klanten- en gebruikersbestand komen wij in aanraking met een ongeëvenaarde diversiteit aan toepassingen en knowhow op het gebied van beveiligde communicatie. Dit stelt ons in staat effectieve beveiligingsoplossingen te creëren voor zowel organisaties als individuele gebruikers.

Sinds de oprichting van het bedrijf in 1978 houdt Sectra zich bezig met de ontwikkeling en verkoop van beveiligingsoplossingen. Momenteel heeft Sectra Communications bijna 70 medewerkers in Zweden, Nederland en Slovenië. Ons hoofdkantoor bevindt zich in het Zweedse Linköping, waar ons bedrijf is ontstaan uit een groep onderzoekers aan de Technische Hogeschool van Linköping. Als internationaal leverancier beschikken wij over een grondige kennis op het gebied van encryptietechnologie. Wij weten wat nodig is om aan de strenge eisen van vandaag en morgen te kunnen voldoen.

De Sectra Groep telt over circa 600 werknemers en heeft vestigingen in twaalf landen. Het Sectra-aandeel staat genoteerd op de NASDAQ OMX-beurs van Stockholm. Tegenwoordig ontwikkelt en verkoopt Sectra ondermeer medische systemen en beveiligde communicatiesystemen. De producten van Sectra worden gebruikt door klanten in zo’n 50 landen en de verkoop verloopt zowel rechtstreeks via Sectra als via regionale en locale partners.

Kwaliteitscertificering van beleid en beveiliging

Alle producten en systemen van Sectra zijn ontworpen volgens de algemene Common Criteria voor IT. Onze oplossingen voldoen daarmee aan de strengste eisen op het gebied van beveiliging. Door middel van documentatie en evaluatie traceren wij beveiligingsbedreigingen en verzorgen wij beveiligingsmechanismen en -functies tot in de kleinste details.

Wij onderscheiden vier niveaus om te definiëren hoe gevoelige informatie gehanteerd dient te worden: Stg. Zeer Geheim (Top Secret), Stg. Geheim (Secret), Stg. Confidentieel (Confidential) en Departementaal Vertrouwelijk (Restricted). Deze niveaus zijn gekoppeld aan de schade die de informatie zou kunnen veroorzaken als deze voor onbevoegden toegankelijk zou zijn. De oplossingen van Sectra zijn goedgekeurd voor deze beveiligingsniveaus en worden gebruikt door overheidsinstellingen, defensiepersoneel en diverse toezichthoudende instanties in 17 Europese landen binnen de EU en de NAVO.

De nauwe samenwerking met onze klanten heeft geleid tot de ontwikkeling van een sterk assortiment nicheproducten en -diensten waarmee wij ruimschoots aan de verwachtingen van onze klanten willen voldoen. In navolging van ons kwaliteitbeleid streven wij er continu naar onze klanten nog beter van dienst te kunnen zijn.

Het managementsysteem van Sectra voldoet aan Quality Management System Standard SS-EN ISO 9001:2000 en TickIT. Deze certificering is geldig voor de “verkoop, ontwikkeling, productie, levering en dienstverlening van hardware- en softwareproducten voor beveiligde communicatiesystemen”.

 

Geschiedenis

De geschiedenis van Sectra gaat terug tot 1978 toen een groep onderzoekers aan de Technische Hogeschool van Linköping werd gevraagd een beveiligingsoplossing voor banken te ontwerpen. Speciaal voor deze opdracht richtte Professor Ingemar Ingemarsson het bedrijf Sectra (SECure TRAnsmission) op, samen met drie van zijn doctoraalstudenten Viiveke Fåk, Rolf Blom en Robert Forchheimer.
 

Van advisering tot productontwikkeling

Een paar jaar later behaalde Jan-Olof Brüer zijn doctoraal IT met Professor Ingemarsson als promotor. Na zijn promotie trad Dr. Brüer in dienst bij Sectra waar hij nieuwe ideeën inbracht om Sectra te kunnen transformeren tot een ‘echt’ bedrijf. De oprichters moesten hard lachen toen ze zijn ideeën hoorden. “We vonden dat het eerder wilde dromen dan realistische ideeën waren. Maar achteraf hebben zelfs zijn wildste ‘dromen’ al onze verwachtingen overtroffen”, aldus Professor Ingemarsson.

Dr. Brüer werd aangenomen als directeur van Sectra. Onder zijn leiding sloeg het bedrijf een nieuwe weg in, waarbij het zich ging toeleggen op de verkoop van producten en systemen op het gebied van databeveiliging en digitale radio- en beeldcodering. Deze nieuwe strategische oriëntatie stond aan de basis van de groei van Sectra.
 

Beveiligingsoplossingen

Na in de beginjaren veilige verbindingen voor pinautomaten te hebben ontworpen, begon het bedrijf zich in de jaren 80 te richten op klanten die de allerhoogste eisen stellen op het gebied van beveiliging .“In 1987 kregen we al een opdracht van defensie om een nieuwe cryptochip te ontwikkelen. Dat bleek het begin te zijn van onze focus op beveiligingsproducten voor defensie en overheidsinstanties,” vertelt Jan-Olof Brüer, voorzitter-directeur van Sectra.

Sinds medio jaren 90 is Sectra marktleider op het gebied van encryptieapparatuur voor de Zweedse defensie. Tegenwoordig worden de producten van het bedrijf gebruikt door burgerautoriteiten en defensiepersoneel in meerdere Europese landen.